Vejledninger, materialer og henvendelsesmuligheder, som er relevante for skoler og uddannelser
Vejledninger og materialer
Vejledningen Sikkerhed og kriseberedskab omfatter både grundskolen og ungdomsuddannelserne og giver en række konkrete anvisninger på, hvordan skoler kan håndtere forskellige situationer relateret til vold, mistrivsel og truende adfærd.
Vejledningen Forebyg og håndtér vold og trusler har til formål at skabe opmærksomhed om voldsproblemantikker og give skoleledelser et grundlag for, hvordan der kan arbejdes med at forebygge og håndtere vold og trusler. Vejledningen indeholder blandt andet information om anmeldelse til politiet, Arbejdstilsynet, forsikring og Erstatningsnævnet.
Speed drawing filmen Ekstremisme og forebyggelse fortæller helt kort det vigtigste, man bør vide om tegn på, at en person kan være involveret i ekstremisme, hvor man kan henvende sig, hvis man er bekymret, og hvordan forskellige aktører arbejder sammen om at forebygge ekstremisme.
Pjecen Når unge deler problematisk indhold på sociale medier oplyser om, hvad unge skal være på vagt overfor, når de deler online indhold, og hvordan man kan forebygge og håndtere problemer med dette.
Danmarks Læringsportal emu.dk rummer materialer om demokrati og fællesskaber i grundskolen og på ungdomsuddannelserne; blandt andet disse:
- Demokrati og fællesskaber | emu danmarks læringsportal - GRUND
- Demokrati og fællesskaber | emu danmarks læringsportal – EUD
- Demokrati og fællesskaber | emu danmarks læringsportal – GYM
Henvendelsesmuligheder
Henvendelse om kriminelle handlinger og enkeltpersoner i risiko. Hvis du har en bekymring eller viden om, at nogen er i risiko med baggrund i ekstremisme, har du i nogle tilfælde pligt til at kontakte din kommune eller politiet. Endvidere har du mulighed for at få hjælp og rådgivning hos din kommune eller den nationale hotline mod radikalisering.
Læs mere om dine muligheder her
Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme tilbyder specialiseret rådgivning om, hvordan man lokalt, blandt andet i skoler og uddannelser, kan håndtere udfordringer og udvikle beredskaber for at adressere mere generelle udfordringer, relateret til ekstremisme og polariseringstendenser.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet tilbyder rådgivning om undervisning og pædagogik. Kontakt styrelsens læringskonsulenter på stuk.cks@stukuvm.dk eller telefon 33 92 52 19.
Dansk Center for Undervisningsmiljø tilbyder skræddersyede forløb i arbejdet med at sikre gode undervisningsmiljøer. Ring til 72 26 54 00 eller læs mere på dcum.dk