Faktatjek-platforme
Ekstremisme, radikalisering og polarisering drives delvis af misinformation, konspirationsteorier og falske påstande, især online. I det forebyggende arbejde kan det derfor være nyttigt søge information og være kritisk over for de nyheder, beskrivelser og påstande, som man møder online eller via andre medier.
Som forebygger kan man for eksempel søge information på egen hånd for at være godt rustet til dialogen med borgere i risiko, eller man kan søge information sammen med den enkelte borger, hvis man har en god relation til denne. Her kan faktatjek-platforme være et nyttigt værktøj.
Nedenfor finder du korte beskrivelser og links til en række faktatjek-platforme. Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme påtager sig ikke ansvar for indholdet på platformene, men generelt nyder disse platforme respekt som værende grundige og troværdige.
TjekDet er en dansk platform, der arbejder for at afkræfte falske påstande og nyheder. Platformen er en del af det internationale samarbejde mellem faktatjek-organisationer International Fact-Checking Network (INFC). Find TjekDet her.
Snopes er en af de ældste platforme, der tjekker myter, rygter og påstande på internettet. Tjenesten dækker en bred vifte af emner fra konspirationsteorier til populærkultur. Find Snopes her.
AP Fact Check er en del af Associated Press og tjekker blandt påstande i debatten om politik og verdensbegivenheder. Find AP Fact Check her.
Reuters Fact Check dækker især globale begivenheder og misinformation, der går viralt på sociale medier. Find Reuters Fact Check her.
BBC Verify vurderer påstande og nyheder, relateret til både britiske og internationale emner. Find BBC Verify her.
AFP Fact Check er en del af Agence France-Presse. Platformen er globalt orienteret og arbejder med at afkræfte falske påstande og misinformation. Find AFP Fact Check her.