Forside » Nyheder » Nyt katalog skal styrke demokratiet fra klasseværelset

Nyt katalog skal styrke demokratiet fra klasseværelset

Hvordan understøtter man den demokratiske dannelse af børn og unge? Det emne fylder meget blandt lærere, undervisere og pædagoger, der kan hente inspiration i et nyt katalog, som Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme og Professionshøjskolen Absalon har udviklet.

Med en kombination af opgaver, diskussioner og redskaber skal kataloget Demokratiske fællesskaber – Forebyggelse af polarisering og eksklusion i skolen ruste undervisningssektoren til at styrke arbejdet med demokrati i klasseværelset, kritisk tænkning, fordomme og stereotyper.
 
”Landets skoler spiller en vigtig rolle for, at vores børn og unge lærer, hvad et demokrati er, og hvordan de kan deltage aktivt i det,” siger Karin Ingemann, leder af Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.
 
”Vi glemmer tit, at demokrati og medborgerskab ikke er noget, vi er født med. Det er noget vi skal lære og udvikle sammen i de fællesskaber, vi indgår i. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan lancere det nye inspirationskatalog, som giver praktiske og afprøvede eksempler på, hvordan lærere og elever kan arbejde med emner som demokratisk dannelse, empati, nysgerrighed og elevinddragelse.”
 
Inspirationskataloget er tænkt ind i eksisterende fag som dansk, samfundsfag og historie og er især egnet i udskolingen og på ungdomsuddannelserne.
 
Hele læremidlet Demokratiske fællesskaber her (pdf) (nyt vindue).

Baggrund om projektet

Inspirationskataloget udspringer af Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremismes såkaldte Mønsterskoleprojekt, der blev gennemført fra november 2017 til december 2018 med Kirstinebjergskolen i Fredericia som deltagerskole.

Projektets formål har været at styrke Kirstinebjergskolens forudsætninger for at forebygge polariserende og forulempende adfærd, håndtere fordomme og stereotyper samt styrke fællesskabet og den gensidige respekt blandt eleverne.

Sidst opdateret 21/03 2019
Abonnér på nyt fra Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme

Hvis du abonnerer på nyheder fra Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme, får du tilsendt alle nyheder, når de publiceres på hjemmesiden.

Ved at tilmelde dig som abonnent på nyheder giver du samtykke til, at Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme under Styrelsen for International Rekruttering og Integration indsamler og behandler de oplysninger om dig, som er nødvendige for at kunne udsende nyheder til dig. Du accepterer samtidig, at behandlingen sker som beskrevet her på siden:

Læs om ministeriets behandling af personoplysninger i forbindelse med abonnementer

Du kan til enhver tid trække dette samtykke tilbage ved at afmelde dit abonnement i den nyhedsmail, du modtager fra os.

Tilmeld dig som abonnent