Gå til indhold
Forside » Nyheder » Inger Støjberg indleder årsmøde om forebyggelse af ekstremisme og præsenterer nyt nationalt center for viden på området

Inger Støjberg indleder årsmøde om forebyggelse af ekstremisme og præsenterer nyt nationalt center for viden på området

Mandag d. 3. april 2017 samles mere end 350 fagfolk og eksperter til en dag med fagdiskussioner og ekspertindlæg om forebyggelse af ekstremisme.

Det er sjette år i træk, at der bliver afholdt årsmøde, som arrangeres i fællesskab af Styrelsen for International Rekruttering og Integration og Politiets Efterretningstjeneste.

Deltagerne er fagfolk fra kommuner og politikredse i hele landet. På årsmødet giver både danske og udenlandske eksperter nye perspektiver på forebyggelse af ekstremisme. Deltagerne skal bl.a. diskutere de forskellige faglige indgange, der kan være til arbejdet – ikke mindst i den såkaldte danske forebyggelsesmodel, som netop er baseret på et indgående samarbejde mellem myndigheder og andre aktører både lokalt, regionalt og nationalt.

På årsmødet deltager også udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, som på konferencen markerer åbningen af Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme. Regeringen og partierne bag satspuljen har styrket indsatsen på dette område, og centeret er et led i handlingsplanen ”Forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering”. 

Centeret skal levere ekspertbistand i hele landet og koordinere arbejdet med forebyggelse af ekstremisme. Viden og erfaring skal deles, så man hvor som helst i landet ved, hvad man skal gøre ved en mistanke om radikalisering.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg siger:

”Forebyggelse er meget afgørende. Vi bliver desværre jævnligt mindet om, at der en reel terrortrussel, og det kræver en stor indsats at afværge, at personer bliver så radikaliserede, at de bliver farlige. Jeg forventer, at det nye center kan bidrage meget positivt til det arbejde Vi skal som myndigheder arbejde tæt sammen med resten af samfundet om at reagere omgående, når vi bliver opmærksomme på radikalisering. Vi er nødt til at slå hårdt ned på formørkede miljøer for at værne om vores demokrati og vores frihedsrettigheder.”

Justitsminister Søren Pape Poulsen siger:

”Ekstremisme er ikke længere en fjern trussel. Den er lige her i vores eget land. Forebyggelse mod den form for radikalisering er en fælles opgave. Vi sætter derfor bredt ind med tiltag over for online-radikalisering, forebyggende indsatser i fængsler, og vi styrker indsatsen mod fremmedkrigere endnu mere. Der er ikke nogen simpel løsning, og det er derfor helt afgørende, at vi løfter opgaven i fællesskab og drager nytte af de gode erfaringer.”

Presse

Der er som udgangspunkt tale om et lukket arrangement, men pressen er velkommen til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs oplæg kl. 9:40 med mulighed for efterfølgende interview.

Bemærk, at der er ID-kontrol / kontrol af gyldigt pressekort.

Pressen kan også aftale at tale nærmere med de tre oplægsholdere:

Professor Andrew Silke, Head of Terrorism Studies, University of East London, holder oplæg om de seneste års mønstre og udvikling indenfor ekstremisme, radikalisering og terrorisme i en europæisk kontekst.

Dr. Magnus Ranstorp, Research Director, Center for Asymmetric Threat Studies, Swedish Defence University, holder oplæg om de centrale faktorer og drivkræfter, der er i spil, når personer deltager i militante, ekstremistiske bevægelser samt om resultater fra sin seneste forskning i ”foreign fighters” fra bl.a. Tyskland og Sverige.

Lasse Lindekilde, PhD, Associate professor, Department of Political Science and Government, Aarhus Universitet, holder oplæg om ny forskning, som dels understreger smågruppe-dynamikkers betydning for radikalisering, og dels fremhæver, hvordan individuelle dispositioner former udviklingen af individers sociale relationer, og hvordan dette kan være med til at forklare, at nogen ender med at begå/planlægge terror alene.

Mødet i øvrigt afvikles på grundlag af den såkaldte Chatham House Rule, se nærmere her

Adresse: Konferencecenter Docken, Færgehavnsvej 35, 2100 København Ø

Yderligere oplysninger

Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme på stopekstremisme.dk (lanceres mandag den 3. april 2017)

Se handlingsplanen Forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering

Kontakt

Styrelsen for International Rekruttering, pressekontakt tlf. 72 14 21 00.

Politiets Efterretningstjeneste, tlf. 45 15 90 05

Udlændinge- og Integrationsministeriet, presse- og kommunikationschef Mia Tang, tlf. 61 98 35 10

Justitsministeriet, presse- og kommunikationsrådgiver Camilla Svane, tlf. 23 42 46 59

Sidst opdateret 03/04 2017

Abonnér på nyheder

Tilmeld dig som abonnent og modtag nyheder fra stopekstremisme.dk.