Forskning: Konspirationsteorier indgår i fortællinger, der binder ekstremistiske miljøer sammen
Konspirationsteorier kan beskrives som den ultimative sandhed, der forklarer alt, og hvordan alting hænger sammen.
Det peger Maria Brockhoff, Mikkel Thorup og Rikke Alberg Peters på i deres bog fra 2018 Den skjulte sandhed – konspirationsteorier, magt og konflikt.
Forfatterne skriver, at indviklede, komplicerede og uklare begivenheder, som er påvirket af mange faktorer, interesser og mennesker ved at benytte konspirationsteoriens prisme kan reduceres til én forklaring med én simpel faktor og én enkelt aktør.
Ekstremister bruger konspirationsteorier
Man kan sagtens tro på en konspirationsteori uden at være en del af et ekstremistisk miljø, og det er de færreste af dem, der tror på konspirationsteorier, der handler voldeligt eller på anden måde ulovligt, understreger forfatterne.
Til gengæld giver konspirationsteorier ekstremistiske grupper og individer mulighed for at forklare, hvordan for eksempel et fredeligt og demokratisk samfund i virkeligheden er korrumperet og undertrykkende. Det umiddelbart fredelige samfund, de fleste oplever, kan, set fra deres synspunkt, opfattes som et røgslør, der dækker over en erklæret krig mod de undertrykte grupper.
Forfatterne fremhæver, at det kan være bekymrende, når konspirationsteorier og ekstremisme nærer hinanden. Dette kan ske, når individer eller grupper ændrer deres syn fra at være åbent over for forskellige mulige forklaringer til en tro på en totalforklaring, som afdækker al ondskab i verden.
Teorier på tre niveauer
Konspirationsteorierne handler ofte om magt, demokrati, videnskab og religion og kan bevæge sig på tre niveauer: Det lokale, det globale og det kosmiske niveau. På det lokale niveau handler det om forklaringer på konkrete begivenheder. Det globale niveau fokuserer på internationale magtrelationer, mens konspirationsteorier på det kosmiske niveau indebærer en ikke-menneskelig kraft som Djævlen eller rumvæsner, der kontrollerer alt ondskab og begivenheder på jorden.
Relevant viden for fagprofessionelle
Selvom konspirationsteorier ikke i sig selv fører til ekstremisme, indgår de ofte i de fortællinger, som binder ekstremistiske miljøer sammen. Derfor kan det for de fleste, der arbejder med forebyggelse af ekstremisme, være en fordel at have en grundlæggende viden om, hvordan konspirationsteorier fungerer, og hvordan stort set alle mennesker kan blive spundet ind i dem.
Hvis du vil vide mere om konspirationsteorier, kan du læse et resumé af bogen Den skjulte sandhed – konspirationsteorier, magt og konflikt, som Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme har skrevet: