Gå til indhold
Forside » Nyheder » Forskning: Angreb på troværdigheden kan modarbejde ekstremistisk propaganda

Forskning: Angreb på troværdigheden kan modarbejde ekstremistisk propaganda

Som praktiker er det ikke realistisk at få ændret på samfundsmæssige faktorer for at modarbejde ekstremistisk propaganda. Man bør i stedet koncentrere sig om det enkelte individ, der er blevet draget af propagandaen, viser ny forskning, der er udarbejdet for Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.

Det er en kombination af faktorer på individ-, gruppe- og samfundsniveau, der drager individer ind i ekstremistiske miljøer. Meget taler dog for, at det er for omfattende for praktikere at ændre på samfundsmæssige faktorer som afsavn og diskrimination, der kan forårsage stress og angst for potentielle ekstremister. I stedet bør man som praktiker begynde med individet og med at opbygge empati for vedkommendes personlige situation, så man kan skræddersy en indsats for dem.

Det peger en ny forskningsartikel på, som professor og ph.d. Julian Richards, Buckingham University, har udarbejdet for Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.

Artiklen undersøger blandt andet, hvordan højreekstremistisk og ekstrem islamistisk propaganda er konstrueret, hvordan den virker, og hvad man som praktiker kan gøre for at modarbejde den.

Selvom fortællingerne er forskellige inden for hver ekstremismeform, er der tre grundlæggende elementer, der ser ud til at gå igen i al ekstremistisk propaganda: angst, påvirkning og konstruktion af narrativer om håb og forløsning. Derfor er det de samme psykologiske og sociale sårbarheder, som alle typer ekstremistisk propaganda forsøger at drage fordel af.

Troværdighed er afgørende for, om propagandaen virker. Succesfulde propagandister forsøger derfor at latterliggøre modsatte budskaber som værende ”fake news” eller elitær propaganda, men det er alligevel svært for propagandisterne at modstå, hvis de gentagne gange bliver taget i at fremføre usandheder. De betyder, at konstante angreb på propagandisternes troværdighed og deres udtalelser er en af de mest effektive metoder til at modarbejde ekstremistisk propaganda.

Artiklen slutter desuden med en opløftende meddelelse:

”På et tidspunkt finder alle ekstremistiske bevægelser og ideologier en naturlig afslutning, når det går op for deres tilhængere, at de er blevet manipuleret til at tro på usandheder. Dette kan tage lang tid, men dårlig information vil i sidste ende blive eksponeret som sådan. Med hårdt arbejde og målrettede aktiviteter kan vi fremskynde en afslutning på effekten af ekstremistisk propaganda.”

Hent forskningsartiklen "Propaganda i en ekstremistisk sammenhæng" her.

Sidst opdateret 11/03 2019
Abonnér på nyt fra Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme

Du kan tilmelde og afmelde nyheder ved at skrive til ekstremisme@siri.dk