Gå til indhold

Venstreekstremisme: Eksempler på kriminelle handlinger

Her kan du læse eksempler på kriminelle handlinger i Danmark, som udspringer af venstreekstremisme.
  • Marts 2017 var der på 10-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset voldsomme uroligheder på Nørrebro, hvor maskerede personer fra det venstreekstreme miljø angreb politiet i forbindelse med en demonstration, der udviklede sig til uroligheder med stenkast mod politibiler og hærværk mod butikker. Fire af ni anholdte blev sigtet for vold mod politiet.
  • I april 2011 blev PET udsat for et brandattentat med skader for tre millioner kroner til følge. Yderligere brandattentater skete i samme periode mod den græske ambassade og politiets datacentral i Hvidovre. I december 2012 blev fem personer fra det venstreekstreme miljø frifundet for terror i Københavns Byret, men idømt mellem et år og ni måneders fængsel til seks år og seks måneder for brandstiftelserne. Den 24-årige PJ fik fire års fængsel, mens den 24-årige FP fik seks år og seks måneder, mens de resterende tre på 21, 22 og 25 år hver fik 1 år og ni måneder for brandstiftelse. Derudover blev de også fundet skyldige i brandstiftelse eller forsøg på brandstiftelse mod Politiskolen, pelsvirksomhederne Kopenhagen Fur og Saga Fur. I alt skete der skader for 10 millioner kroner. De ekstreme handlinger var angiveligt en udløber af den vrede, der opstod i det venstreekstreme miljø efter rydningen af Ungdomshuset og masseanholdelserne i forbindelse med COP 15.
  • I juni 2005 blev der begået et brandattentat mod daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj. Branden medførte, at carporten nedbrændte, og at der anrettedes store skader på huset. Efterfølgende tog "Aktionsgruppen Grænseløse Beate" i en e-mail ansvaret for attentatet. Brandattentatet er endnu uopklaret.
  • I maj 2003 blev daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller angrebet med maling. De to gerningsmænd blev efter 70 dages varetægtsfængsel idømt henholdsvis tre og fire måneders fængsel ved Københavns Byret for vold mod tjenestemænd. Der blev ved strafudmålingen lagt særlig vægt på, at gerningsmændene havde angrebet repræsentanter for folkestyret. I juli 2004 afgjorde Københavns Byret desuden, at de dømte skulle betale 113.000 kroner i erstatning for skaderne i Folketinget
  • I maj 2001 blev en kendt person fra det højreekstreme miljø angrebet og stukket med kniv på Vesterbro. En 25-årig mand og en kvinde fra det autonome miljø blev efterfølgende isolationsfængslet og sigtet i sagen. Manden blev ved byretten idømt et års fængsel for vold af særlig farlig karakter. Dommen blev stadfæstet af Østre Landsret.
  • I august 2000 satte en aktionsgruppe, der kaldte sig Homoaktion, ild til Udlændingestyrelsens direktørs bil. Attentatet skete angiveligt i protest mod udvisningen af en homoseksuel iransk mand. Gerningsmændene opgav et tilsvarende angreb mod Udlændingestyrelsens administrationschef, fordi hans bopæl var bevogtet af politi. Efterfølgende idømtes fire gerningsmænd ubetingede fængselsstraffe på mellem 15 og 21 måneder for angrebet.

Teksten er udarbejdet af forsker Chris Holmsted Larsen.

Sidst opdateret 21/02 2019