Gå til indhold

Højreekstremisme: Eksempler på kriminelle handlinger

Her kan du læse eksempler på kriminelle handlinger i Danmark, som udspringer af højreekstremisme.
  • I sommeren 2015 blev en 26-årigt medlem af DNSB, ved Retten i Randers, idømt et år og seks måneders fængsel for nazistisk graffiti, trusler og afbrænding af en bil på et Røde Kors-asylcenter.
  • I august 2007 fik en 38-årig mand, der var talsmand for Dansk Front, seks måneders fængsel for at opfordre til at sætte ild til Lars Løkke Rasmussens hus. Han blev samtidigt dømt for overtrædelser af våbenloven, fordi politiet hos manden fandt flere ulovlige skydevåben.
  • I 2007 fik et 49-årigt medlem af Danmarks Nationale Front tre måneders fængsel for at have sparket og slået en 29-årig kvinde. Overfaldet skete under en Rudolf Hess-demonstrationen i Kolding, hvor også DNSB’s daværende leder Jonni Hansen også fik en fængselsdom på 60 dage for vold mod en betjent.
  • I 1997 blev Thomas Nakaba, daværende ledende medlem af den voldelige nazistiske gruppe Blood & Honour, idømt otte års fængsel i den såkaldte video-bombesag for forsøg på at sende tre bomber til engelske adresser. PET og politiet arresterede gerningsmanden, hvor han skød og sårede han en politibetjent. I maj 2001 blev han, under en udgang fra fængslet, stukket ned og hårdt såret af en gruppe autonome.

Teksten er udarbejdet af forsker Chris Holmsted Larsen.

Sidst opdateret 21/05 2018