Gå til indhold

Ekstrem islamisme: Eksempler på kriminelle handlinger

Her kan du læse eksempler på kriminelle handlinger i Danmark, som udspringer af ekstrem islamisme.
  • I maj 2017 fandt Retten i Holbæk en helt ung kvinde skyldig i forsøg på terror ved at have forsøgt at fremstille bomber, som skulle bruges til angreb mod to danske skoler. I november 2017 stadfæstede Østre Landsret dommen og fastsatte straffen til otte års fængsel.
  • I juni 2016 fandt Københavns en yngre mand skyldig at have ladet sig hverve til gruppen Islamisk Stat i Syrien. Østre Landsret stadfæstede dommen i marts 2017 og fastsatte straffen til seks års fængsel samt fratagelse af dansk statsborgerskab med indrejseforbud for bestandigt.  I november 2017 stadfæstede Højesteret landsrettens dom.
  • I februar 2015 angreb Omar Abdel Hamid el-Hussain Kulturhuset Krudttønden og Synagogen i Krystalgade i København. Han skød og dræbte Finn Nørgaard og Dan Uzan, mens han sårede seks betjente. El-Hussain blev selv dræbt, da politiet forsøgte at anholde ham. I september 2016 blev fire mænd frifundet af Københavns Byret for at have medvirket til angrebene.
  • I december 2014 fandt Københavns Byret en midaldrende mand skyldig i at have opfordret til drab, fremmet terrorvirksomhed, billiget terrorhandlinger og derudover i racisme på blandt andet Facebook. Han havde tidligere afsonet en dom på tre et halvt år for fremme af terrorvirksomhed og opfordringer til terrorhandlinger. Østre landsret stadfæstede i juli 2015 dommen og fastsatte straffen til fire års fængsel. Derudover blev manden som den første terrordømte i Danmark frataget sit danske statsborgerskab og dømt til udvisning med indrejseforbud for bestandigt. I 2016 stadfæstede Højesteret dette.
  • Den 5. februar 2013 blev Lars Hedegaard overfaldet i sit hjem på Frederiksberg. Gerningsmanden var forklædt som postbud og forsøgte at skyde Hedegaard, men fejlede og stak derefter af til fods. Den formodede gerningsmand blev efterlyst internationalt, men indtil december 2016 var der nedlagt navneforbud i sagen, hvilket betød, at den danske presse dækkede det videre forløb, hvor den formodede gerningsmand først blev anholdt og siden forsvandt i Tyrkiet, uden at navngive manden. Navneforbuddet blev ophævet da den formodede gerningsmands navn blev sat på det amerikanske udenrigsministeriums liste over særligt udpegede globale terrorister. Dér blev han udpeget som ”external operations plotter” for gruppen Islamisk Stat.
  • Den 1. januar 2010 trængte en ung mand ind i Kurt Westergaards hjem i Aarhus bevæbnet med en økse og en kniv. Westergaard forskansede sig i det sikkerhedsrum, som var indrettet i hans hjem, og alarmerede politiet. Da politiet ankom, gik manden til angreb på dem og blev under anholdelsen skudt i benet og hånden. Den unge mand var forud for dette angreb mistænkt for at være tilknyttet gruppen al-Shabaab i Somalia og blev i 2009 anholdt i Kenya på grund af mistanke om, at han var del af et netværk, som planlagde angreb under den daværende amerikanske udenrigsminister Hillary Clintons besøg dér. Byretten i Aarhus fandt i 2011 manden skyldig i drabsforsøg og forsøg på terror. Vestre Landsret stadfæstede i 2011 dommen og fastsatte straffen til 10 års fængsel samt udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandig, hvilket Højesteret i 2012 stadfæstede.
  • I 2008 blev to unge mænd fundet skyldige i at have forberedt et terrorangreb et ikke nærmere bestemt sted. Byretten på Frederiksberg fandt det bevist, at den ene under et ophold i en al-Qaida-træningslejr i Pakistan i 2007 havde modtaget træning i blandt andet at fremstille sprængstoffer, og at han i Danmark havde fremstillet TATP, som han og den anden mand sammen foretog en prøvesprængning med. Østre Landsret stadfæstede i 2009 dommen, og den ene mand blev idømt 12 års fængsel mens den anden blev idømt 8 års fængsel og udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandig.

Teksten er udarbejdet af forsker Ann-Sophie Hemmingsen.

Sidst opdateret 21/02 2019