Forside » Ekstremisme » Ekstremistiske miljøer i Danmark » Ekstrem islamisme: Eksempler på kriminelle handlinger

Ekstrem islamisme: Eksempler på kriminelle handlinger

Her kan du læse eksempler på kriminelle handlinger i Danmark, som udspringer af ekstrem islamisme.
  • I juni 2016 fandt Københavns Byret Enes Ciftci skyldig at have ladet sig hverve til gruppen Islamisk Stat i Syrien. Østre Landsret stadfæstede dommen i marts 2017 og fastsatte straffen til 6 års fængsel samt fratagelse af dansk statsborgerskab med indrejseforbud for bestandigt. Ciftci forventes at ansøge Procesbevillingsnævnet om at få prøvet fratagelsen af sit statsborgerskab ved Højesteret.
  • I februar 2015 angreb Omar Abdel Hamid el-Hussain Kulturhuset Krudttønden og Synagogen i Krystalgade i København. Han skød og dræbte Finn Nørgaard og Dan Uzan, mens han sårede 6 betjente. El-Hussain blev selv dræbt, da politiet forsøgte at anholde ham. I september 2016 blev fire personer af Københavns Byret frifundet for at have medvirket til angrebene.
  • I december 2014 fandt Københavns Byret Said Mansour skyldig i at have opfordret til drab, fremmet terrorvirksomhed, billiget terrorhandlinger og derudover i racisme, blandt andet på Facebook. Han havde tidligere afsonet en dom på 3,5 år for fremme af terrorvirksomhed og opfordringer til terrorhandlinger. Østre landsret stadfæstede i juli 2015 dommen og fastsatte straffen til 4 års fængsel. Derudover blev Mansour, som den første terrordømte, frataget sit danske statsborgerskab og fik indrejseforbud for bestandigt. I 2016 stadfæstede Højesteret dette.
  • Den 5. februar 2013 blev Lars Hedegaard overfaldet i sit hjem på Frederiksberg. Gerningsmanden, der var forklædt som postbud, forsøgte at skyde Hedegaard, men fejlede og stak derefter af til fods. Den formodede gerningsmand blev efterlyst internationalt, men indtil december 2016 var der nedlagt navneforbud i sagen, hvilket betød, at den danske presse dækkede det videre forløb, hvor den formodede gerningsmand først blev anholdt og siden forsvandt i Tyrkiet, uden at navngive manden. Navneforbuddet blev ophævet da den formodede gerningsmands navn blev sat på det amerikanske udenrigsministeriums liste over særligt udpegede globale terrorister. Dér blev Basil Hassan udpeget som ”external operations plotter” for gruppen Islamisk Stat.
  • Den 1. januar 2010 trængte Muhudiin Mohamed Geele ind i Kurt Westergaards hjem i Aarhus bevæbnet med en økse og en kniv. Westergaard forskansede sig i det sikkerhedsrum, som var indrettet i hans hjem, og alarmerede politiet. Da politiet ankom, gik Geele til angreb på dem og blev under anholdelsen skudt i benet og hånden. Geele var, forud for dette angreb, mistænkt for at være tilknyttet gruppen al-Shabaab i Somalia og blev i 2009 anholdt i Kenya på grund af mistanke om, at han var del af et netværk, som planlagde angreb under den daværende amerikanske udenrigsminister Hillary Clintons besøg dér. Byretten i Aarhus fandt i 2011 Geele skyldig i drabsforsøg og forsøg på terror. Vestre Landsret stadfæstede i 2011 dommen og fastsatte straffen til 10 års fængsel samt udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandig, hvilket Højesteret i 2012 stadfæstede.
  • I 2008 blev Hammad Khürshid og Abdulghani Tokhi fundet skyldige i at have forberedt et terrorangreb et ikke nærmere bestemt sted. Byretten på Frederiksberg fandt det bevist, at Khürshid, under et ophold i en al-Qaida træningslejr i Pakistan i 2007, havde modtaget træning i blandt andet at fremstille sprængstoffer og at han i Danmark havde fremstillet TATP, som han og Tokhi sammen foretog en prøvesprængning med. Østre Landsret stadfæstede i 2009 dommen og Khürshid blev idømt 12 års fængsel mens Tokhi blev idømt 8 års fængsel og udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandig.

Teksten er udarbejdet af forsker Ann-Sophie Hemmingsen.

Sidst opdateret 21/05 2018